Oscar & Clothildes tips för en bättre belysning

Oscar & Clothildes
tips för en bättre belysning

Att belysa ett rum är inte alltid lätt men ger en otrolig effekt när det görs rätt. Ett generellt tips är att använda sig av 5-7 ljuskällor / rum. Det kan låta mycket men varierar man placering, ljusstyrka och typ av belysning så är det fullt möjligt. Fundera över just ditt ljusbehov och ta del av våra bästa tips när det kommer till att belysa ett rum.

Belysningsguide

Fundera över ditt ljusbehov, ett tips på vägen är att dela in det i:

Allmänbelysning: Ljuspunkter som sprider ljus över allmänna ytor i hela rummet.

Funktionsbelysning: Arbetsplats, läslampor etc. En tydlig funktion som kräver rätt belysning.

Punktbelysning: Riktad belysning mot tavlor, växter, bokhylla etc.

Stämningsbelysning: Precis som det låter, till för att skapa en stämning eller mysbelysning. Här är levande ljuskällor perfekt.

Utvald Belysning
 1. Lampfot Stripes 45 cm
  Special Price 1607 kr Ordinarie pris 2295 kr
 2. Bordslampa Tsar inkl. skärm
  3995 kr
 3. Bordslampa Dana inkl.skärm
  2995 kr
 4. Lampfot Natal
  2895 kr
 5. Lampfot Fryken 61 cm svart
  Special Price 1046 kr Ordinarie pris 1495 kr
 6. Lampfot Gloriette
  1795 kr
 7. Lampfot Dole
  1195 kr
 8. Lampfot Skutt
  1995 kr

Ett tips för att rummet ska upplevas som större och mer levande är att ha olika ljuspunkter i varierande höjder som belyser från flera håll. Ju större rum desto fler belysningspunkter behövs.

Att använda en ljuskälla med för stark watt kan lätt blända, ska belysningen användas som mysbelysning så är det idé att använda en lägre watt för att få ett mer behagligt sken.

En takpendel bör alltid ha någonting under sig, t.ex. ett matbord eller soffbord, då funktionen är att belysa ett föremål man vill framhäva. En takbelysning ger sällan en effektiv belysning av sig själv så komplettera gärna med flera ljuskällor så att du kan punktmarkera t.ex. tavlor.

Ett enkelt sätt att få behagligare och vackrare ljus är att sätta dimmer på alla lampor, då kan du själv höja-och sänka styrkan efter behov, humör och årstid.

Vägglampor fungerar utmärkt som exempelvis sängbelysning och gör att du slipper ha en större lampa på ett vanligtvis ganska litet sängbord.

Levande ljus är en mycket vacker och effektfull form av belysning. Att använda sig av ljuslyktor, ljusstakar samt att belysa speglar kan ge dramatiska effekter och skapa en enorm trivsel. Våga använda levande ljus även under vår-och sommartid då det alltid bidrar till en varm och härlig stämning i hemmet.

Tänk också på vilka färger du har hemma när du väljer din belysning, mörka ytor absorberar ljus och ljusa ytor reflekterar. Har du ett mörk rum med lite dagsljus behövs det fler lampor. Har du ett generöst naturligt ljusinsläpp kan du satsa mer på stämningsbelysning.

Med lampskärmar kan du på ett enkelt sätt ge ett nytt liv till din belysning och inredning. Här är några generella tips på hur du kan tänka vid val av storlek på lampskärm.

Lampfot: Höjd 30-40 cm
Skärm: Diameter 20 cm


Lampfot: Höjd 40-50 cm
Skärm: Diameter 20-25 cm


Lampfot: 50-70 cm
Skärm: Diameter 30-35 cm

30 dagars öppet köp
Säkra betalningar med